Aug 30, 2009

aku kerdil

قَالَ رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :

يَنْزِلُ رَبُّنَا تَبَارَكَ وَتَعَالَى كُلَّ لَيْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا حِينَ يَبْقَى ثُلُثُ اللَّيْلِ الْآخِرُ فَيَقُولُ مَنْ يَدْعُونِي فَأَسْتَجِيبَ لَهُ مَنْ يَسْأَلُنِي فَأُعْطِيَهُ مَنْ يَسْتَغْفِرُنِي فَأَغْفِرَ لَهُ (صحيح البخاري

Sabda Rasulullah saw :

“Tuhan kita Yang Maha Luhur dan Maha Agung turun setiap malam kepada langit dunia ketika sepertiga malam terakhir, seraya menyeru : Adakah yang menyeru Ku maka Aku akan menjawab untuknya, adakah yang memohon pada Ku maka Aku akan memberinya, adakah yang beristighfar pada Ku maka akan Kuampuni untuknya” (Shahih Bukhari)

9 ramadhan 1430

ramadhan menjelma lagi.. seperti yang slalu dinanti akhirnya kunjung tiba.. hatiku sayup lagi.. moga ramdhan ini lebih indah sebelum sudah-sudah. ibadat kali ni tidak serancak dulu kerana ku masih uzur.. harapan tinggal dua pertiga ramadhan lagi.. moga dapat dimanfaatkan dengan masa yang ada. seketika aku perlu bersyukur apa yang Kau kurniakn kini, maafkan hambamu ini tatkala aku terleka dengan nikmat yan kau berikan.Kau bahagiakan aku di syaaban dan Ramadhan ini. Kau berkan apa yang kupohon; ilmu, kasih, rezeki.ya Rabb, Kau kembaikan Amin dengan izin Mu ini juga merupakan ujian kan? Kau ingin menguji sekuat dan setaat mana aku pada Penciptaku kan?

ketika aku hiba, setiap malam aku bertahajud padaMu, mendekati mu malahan Kau akrab di hatiku. tangisan aku setiap malam untuk mu. Benar ya Allah, sebagai hamba kita perlu letakkan sepenuh keyakinan kepada Allah. kepada engkau yang aku berharap dan aku mengikut ketetapan Mu.

saat aku jatuh, Engkau angkat martabatku,

saat aku gelisah,kau takbirkan kalimah agungMu,

saat aku sakit, Kau sembuhkan hati luka ku,

saat aku terumbang ambing, kau titikan aku hidayahMu.

Ya Allah betapa sayangnya engkau pada hamba Mu yang kerdil ini. ya Rahman, saat Kau kembalikan Amin kini.. aku memohon ampun kalau-kalau aku teralpa dengan Mu. Aku rasa lebih dekat dengan Mu ya Malik. Kau benar2 ujiku dengan kemampuan ku. Kau berikan rezeki dan ilu yang tidak ternilai, dulu aku ragu kenapa pai syahira? kini aku tahu memang patut aku diplilih, supaya aku lebih dipandang oleh Mu.terima kasih Yang Maha Agung, semoga aku tidak menduakan cintaku pada Mu. Ampuni aku Ya Rabb dan tataplah aku lagi hina ini. aku tidak gentar jika semua ini ditarik balik, malahan lebih afdal ditarik jika ini dapat mengukuhkan cinta hamba Mu ini padaMu. apalah makna kalau nikmat ini jika memeninggir aku dari Mu. itu membuatkan aku lebih gelisah bila jauh Dengan Mu. atas semua nikmatmu,alhamduillah :) atas kelalaianku astaugfirullah..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...