Oct 22, 2012

priority

assalamuaalaikum >.<

Raya dah nak dekat, makin rindu pada arwah ayah. anda yang ayahnya telah pergi pasti memahami kan. sesiapa yang terpilih menjadi jemaah haji, selamat menunaikan haji, moga beroleh haji mabrur.
dan orang Pahang pula, selamat bercuti sempena Hari Keputeraan KDYM Sultan Pahang 24 Oktober.

Hari ni nak kongsikan apa perasaan anda jika anda buka priority dalam hidup orang di sekelililng anda.
menjadi orang yang tidak didahulukan dalam kehidupan kekadang memang sadis. +__________ +
contoh tajuk novelnya "Aku diketepikan, mereka diutamakan ".


Pernah tak terfikir, siapa aku sebenarnya? atau mesti fikir aku ni last choice ke? alaaa atau mesti fikir aku ni mesti option kan, bukan priority kan.yer laa sape laa aku ni atau aku ni bukan sapa-sapa. hahhaa ini adalah sebahagian ketidakselesaan ^_^Kadang -kadang mungkin kita rasa tersisih, diabaikan atau di ignore kan. Lagi-lagi bila anda dalam keadaan sangat memerlukan.  Apabila wujud keadaan sedemikian, mesti kita feel macam jauh hati kan?
Lepas tu mulaklah kita menjauhkan diri daripada semua insan. cheee wahhh, mula dah jiwang. Sindrom ini ada di mana- mana, dalam keluarga, pejabat , persahabatan dan kejiranan. Apabila rasa tidak diperlukan, kita akan mudah kecil hati dan sukar menerima persahabatan baru dan memendam serta bersendirian, yakni kera sumbang. HAHA


Sebenarnya manusia hidup saling bergantungan antara satu sama lain, mana boleh hidup sorang weh?? dan kadang-kadang kita rasa ramai di sekliling kita tapi dalam masa yang sama kita rasa lonely---> nyanyi lagu Akon sekarang **haha :p asyik sedih je. 

Sebagai rawatan asas, kita kena isikan rasa kosong ini dengan keimanan yang teguh dengan mendekatkan diri kepada Maha Esa supaya kita tidah jauh daripada lindungan dan kasih Nya.


Bukan seorang ustazah, tetapi tarbiyah diri. Jika orang tidak megutamakan kita, tidak mengapalah! Apa boleh buat, cuma berserah. kita jaga hati sendiri dan kuat kan semangat agar ada yang sudi meletakkan kita dalam keutamaannya. mungkin kita sentiasa ada untuk orang lain bila diperlukan, tapi bila kita susah, tiada yang muncul, maka itu normal. sebenarnya, pasti ada daripada pertolongan Allah akan ada bersama ketika diperlukan. Yakinlah. 

Dan sebagai manusia yang adil, perlu tentukan keutamaan dalam hidup kita sendiri, sebagai contoh.
no 1 Keluarga
no 2 Kerjaya
no 3 Kekayaan
no 4 Kawan

Hahaha, kawan last pulak :p itukan Contoh je. kesimpulan jika anda bukan keutamaan orang lain, maka utamakan kebahagiaan sendiri.

salam sayang, 

Pai.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...