Aug 22, 2010

Anggaran Belanja Perkahwinan

Memandangkan kos sara hidup meningkat sekarang, semua barang pun mahal, maka agak berat untuk melangsungkan perkahwinan bagi yang berpendapatan sederhana seperti ku. Bila sudah ada calon, masalah besar nya duit untuk berkahwin.

Namun bagiku apa yang lebih penting adalah duit perbelanjaan selepas kahwin. Yela, kahwin bagai nak rak kemudia makan roti untuk setahun bila da over bajet. huhuhu =) tapi benar, jika nak buat makan kenduri sahaja sudah beribu. kalau gotong - royong di kapung mungkin boleh berjimat tetapi bila di bandar ni terpaksa la mengunakan khidmat catering. anggaran satu kepala RM 8.00, kalau jemputan 1000, tak ke memerlukan RM 8000. huhu al- botak laa kepala pengantin. termasuk kepala ku sendiri. Jadi aku cuba -cuba juga merisik tanya kawan2 anggaran majlis kahwin yang sederhana buat kenangan bersama pasangan. heee, nak mabil mudah majlis kad nikah sahaja dan tak perlu majlis.. hehehe tapi perlu menjaga hati semua pihak.

Tambah tolak, kalau nak kahwin sangat pihak lelaki kena ada RM 30,000 dan perempuan pula perlu ada bajet dalam lingkungan RM 20,000.Berikut adalah senarai ringkas; harapnya dapat membantu.

* Bajet di bwah adalah kulusan dari ummi ku.. hehehe masih boleh dikurangkan =)

3 comments:

Ahmad Zulfaqar said...

8@

Ahmad Zulfaqar said...

pai, ko percaya tak tidak ada perkara yg berlaku secara kebetulan, sebaliknya telah dirancang oleh Allah swt? walaupun ianya dalam bentuk hubungkait yg tidak nyata.

cuba ko lihat balik gambar bajet belanja kawin ko tuh. tgk jumlah yg belah laki, membawa nilai RM28,822.50..
aku kaitkan dgn 12xRM80x30
=RM28,800.. aku rasa ko tahu kot kiraan ni dtg dari mana.

Pai Syahira Yahya said...

zul =)
hahah betul2..
aku paha.. pendapatan score a..
hehehhee =)
aku pun tgh tulis pengalaman aku dgn score a..
menyusul nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...