Feb 10, 2009

memori rutin

mid term break sempena cuti tahun baru cina yang lalu mengamit memori ana. yea setiap kali cuti musim kebuzian ana meningkat.hehe.. yea tak free pun buat2 sibuk.. hehe kekadang rase tak ukup 24 jam.. kekadang rase melipah lak masa.. yang pasti Tuhan kurniakan 24 jam sehari untuk hambanya untuk dimanfaatkan.. yea~ Demi masa..sesungguhnya manusia kerugian..melainkan.. yang beramal soleh.. :)

kasih sayang
hidup ni kena banyak memberi nak merima kasih..ana seronok dapt berkongsi kasih dengan adik-adik dan 2 orang bonda ana. melayan kerenah adik kekadang memenatkan tapi cukup menghiburkan. meluangkan masa bersama mereka tersayang menjadikan hidup ana lebih bermakna. kekadang meraskan hidup mcm suami yang berpoligami tapi ini amanah. ana cuma ada 2 bonda untuk dijaga.. jadi apelah salahnye korbankan kepenatan ini untuk melihat senyuman mereka. menghantar adik ke sekolah, menemani ummi makan tengah hari, beriadah bersama2 dapat menambahkan semangat untuk terus hidup. cuti ana juga dinikmati oleh adik2 rkk, mereka rendukan ana seperti biasa. seronok berkongsi cerita dengan adik2 ni.

Amal buat gaza
yea kerja amal untuk membantu mangsa di gaza tidak boleh dipandang enting.yea mungkin kita tidak berbuat apa2 dari jauh.namun secalit doa dan usaha mengumpulkan dana buat mangsa bedilan sedikit sebanyak meringankan penderitaan mereka. yea ..menolong ummi memenuhi tabung gaza di kaunter ummi memang seronok..cepat je penih.rakyat malaysia memang pemurah.kerja sukarelawan di hospital boleh mengingatkan ana sehat sebelum sakit. mungkin juga prihatin kita dapat meringankan derita pesakit kronik yang menjalani terapi pada saat-saat akhir. melihat pesakit menghembuskan nafas terakhir mengingatkan ana dengan mati. ana pasti lalui saat itu bila sampai waktu. dan paling indah bila mereka memberi isyarat sedar semasa dalam koma apabila mereka mendengar ayat Quran sangat menginsafkan ana :) ana gembira apabila mereka mendengar suara ana.mungkin bacaan ana tidak setanding dengan qariah, tapi ia amat bermakna.

Corak ilmu
mural! mural! hehehe ni pot ana lakarkan imiginasi dan krativiti ana.membantu mak mengimarahkan bengkel kemahiran hidup di sekolah mak dengan lukisan kartun. ini jua sebahgian dakwah dalam memperjuangkan ilmu. mungkin lukisan itu biasa tetapi sedikit sebanyak membantu pelajar mengenal alatan tangan. hehehe :) sepana boleh laras, playar muncung tirus..apit G, gergaji puting..dan mcm2 r. yang paling penting mak akan ingat ana setiap kali memandang lukisan dinding sekolah teruntum itu.apelah nak dibandingkan penat dengan melihat senyuman ibu tiri ana :)

Pusara
em ana berpeluang mennziarahi pusara arwah Farham. dan juga mengunjungi rumah atuk dan nenek am.terubat rendu ini.mok n chik happy tgk ana kelik tanah merah.:) pusara farham.dan pusara abah ana :) juga indah berdialog dengan mereka. al - fatihah

Angin jiwa
setiap malam ana dibuai angin kot.. bukan angin bibi. hahahah indah senyum sorang2 kan? mungkin sekadar bestie, tapi tetap indah. keriangan tiada ganti bersama my uncle Ben.

Tasik teratai
ada benih bunga baru.. akhirnya teratai putih itu mekar juga di tasik yang indah. bagus MPK..lame tu tunggu.ana obses ngan teratai putih.hihi makan tengah hari di tepi tasik teratai bersama kak salihah di pertang jumaat :)

kurnian rezeki
Allah menjanjikan kejayaan barangsiapa yang berusaha dan bertawakkal. ana percaya :) alhamdulillah terima kasih Ya Rahman. yang pasti rezeki itu perlulah halal agar mendapat kerahmatan dari Tuhan.

penat la..tapi best2

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...